уторак, 24. април 2012.

Pirinač


Pirinač (riža ili oriz) je rod jednogodišnjih biljaka iz familije Poaecae, koji predstavlja jednu od najstarijih kulturnih biljaka, poreklom iz tropskih i suptropskih predela Afrike i južne i jugoistočne Azije. Postoje dve vrste, sa mnoštvom sorti, ali sve zahtevaju toplotu i zemljište potpuno zasićeno vlagom. Služi kao glavna hrana narodima Azije, a troši se dosta i u drugim regionima sveta. Pirinač se upotrebljava i za proizvodnju alkoholnih pića, u kozmetici i narodnoj medicini (pirinčana voda).
Sa stanovišta ishrane pirinač ima veoma veliku prehrambenu vrednost. Osnovni sastav pirinča izgleda ovako:
voda 13 %,
proteini 7 %,
masti 2,2%,
ugljeni hidrati 73 %,
minerali 1,2 %,
Pored toga pirinač u sebi sadrži vitamin E, B-1, B-2 i B-6. Posebno je bogat mineralima među kojima su: natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, jod...